Droes

Droes is een ziekte die enkel voorkomt bij paarden, ezels en muildieren. Het is zeer besmettelijk  en het wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus Equi. Droes veroorzaakt opgezette klieren in keelholtes en achter de kaaklijnen (bij de slaap). Normaliter komt en gaat deze aandoening net als een griep waarbij hoge koorts en zwaar ademen enkele symptomen zijn. Paarden die Droes gehad hebben zijn vervolgens over het algemeen immuun voor Droes. Toch kan er een percentage van de besmette dieren drager blijven voor perioden van wel zes weken tot twee maanden. Dragers worden niet tot nauwelijks herkend en op deze manier is het niet altijd te voorkomen.

Wat zijn de symptomen van Droes:
Droes veroorzaakt verdikte lymfeklieren meestal in de keelholte en achter de kaaklijnen. Deze abcessen groeien normaal gesproken naar buiten toe, maar in enkele gevallen slaat het naar binnen. Mochten de abcessen naar buiten slaan dan kun je enkel zorgen voor voldoende water en uw paard bijstaan in deze ziekteperiode. Droes gaat vanzelf over maar als het al in verder stadium is kan er niks aan gedaan worden en is uitzieken de enigste optie. In het begin stadium kan Droes nog wel eens verholpen of verminderd worden door antibiotica. Bij gevallen waarbij de Droes naar binnen slaat is de kans er dat luchtwegen door de druk van het abces verkleint of zelf dicht raken. Blijf dus ten aller tijden alert op hoe het zich vordert en raadpleeg de veearts als u het niet vertrouwd. Ook zijn er gevallen bekend waarbij Droes geïnfecteerd vocht het lichaam in laat vloeien, dit gebeurt niet vaak maar kan wel leiden tot sterfte. Andere symptomen van deze aandoening zijn verhoogde temperatuur, zwaar ademen en vloeien uit de neusholtes.

Hoe komt Droes op stal:
Deze aandoening is erg besmettelijk en komt via geïnfecteerd neusvocht meestal bij andere paarden of paardachtige terecht.  Denk hierbij aan een gezamenlijke drink- of voerbak, onderling contact enzovoorts. Ook kan het via de lucht over gebracht worden op stal. Paarden die nieuw op stal aankomen kunnen drager zijn van Droes omdat ze deze aandoening eerder hebben gehad. In dit geval sluipt het stil uw stal binnen zonder dat je maar iets merkt. Let vooral op bij jongere dieren. Alle rassen, soorten en leeftijden zijn vatbaar voor Droes, maar meer als driekwart van de gevallen komt voor bij dieren tot vijf jaar. Daarnaast zijn veulens tot hun eerste maand meestal immuun voor Droes omdat de moeder via de biest (eerste veulenmelk) een deel afgeeft.

Om Droes echt te voorkomen is erg lastig alleen kan een goede hygiëne op stal wel enorm bijdragen bij het afweren van deze aandoening.