E.Coli

E. Coli is een afkorting van Escherichia Coli en is een goedaardige bacterie die in de dikke darm voorkomt van warmbloedige dieren waaronder de mens en in de omgeving van warmbloedige dieren. Deze bacterie is nodig om eten te verteren en maakt daarnaast vitamine k aan wat een positieve invloed heeft op de werking van de lever en de calciumhuishouding binnen het lichaam. Naast dat E.Coli bacteriën goedaardig zijn mits ze op de juiste plek zitten kunnen ze ook erg schadelijk zijn op andere plekken van het lichaam. Uitzaaien van deze bacterie kan komen door bijvoorbeeld een darmperforatie of als je in aanraking komt met ontlasting (Miljarden E.Coli bacteriën komen dagelijks naar buiten via de ontlasting).

Hoe komt E.Coli op het bedrijf:
E.Coli is altijd aanwezig in de nabije omgeving van dier en mens. Met name via de mest kan de bacterie ernstige mastitis veroorzaken wat grote gevolgen kan hebben op de gezondheid van het dier, de veestapel en de productiekwaliteit.  Dunne ontlasting en gezwollen uiers en koorts kunnen tekenen zijn van een uitbraak.

Hoe kan een uitbraak van E.Coli beperkt worden:
Zorg op uw bedrijf voor schone droge stallen en voor goede kwaliteit strooisel. Houd uw dieren goed in de gaten en vooral bij snelle verandering van het celgetal.  Een verhoogde weerstand en goede gezondheid van uw dieren kan meewerken. Een genezing of bestrijding kost veel tijd en is zeker niet goedkoop.