Koliek bij paarden
Koliek is een darmstoornis die bij alle soorten paarden voor kan komen ongeacht de leeftijd of het ras. Ook kent men een valse koliek, dit is eigenlijk geen koliek maar heeft wel de zelfde verschijnselen. Echter worden deze verschijnselen veroorzaakt door andere organen en ingewanden, denk hierbij bijvoorbeeld aan eierstokken en lever. Koliek kan in een milde vorm optreden maar in het slechtste geval ook tot sterfte leiden.
Koliek kent verschillende soorten:
- Zandkoliek
- Krampkoliek
- Verstoppingkoliek
- Gaskoliek
Koliek kent vele oorzaken zoals:
- Veranderen van voeding
- Verkeerd voedingsverhouding
- Slecht kauwen (paarden met een slecht gebit zijn vatbaarder)
- Zand opnemen tijdens het eten
- Wormen en infecties kunnen ook meespelen
- En ook kunnen darmen gaan draaien.
Als een paard of pony koliek heeft kan dit opgemerkt worden op vele manieren. Vaak worden de dieren wat onrustiger en kijken telkens naar de flanken. Rollen of juist alleen maar blijven liggen kunnen ook tekenen zijn voor een koliek aanval. Daarnaast kunnen paarden en pony’s weigeren te eten en gaan zweten. Trappen met de benen richting de buikholte en optrekken van de buik zijn eveneens redenen om goed op te blijven letten.
Vaak kan er bij lichte vormen van koliek en bij zandkoliek (waarbij de paarden of pony’s teveel zand binnen hebben gekregen) goed wat aan gedaan worden. Vaak worden er middelen gebruikt om de darmen te ontspannen en het dier te kalmeren. Middelen kunnen nasaal of via een injectie worden toegediend. Ook kan er in heel ernstige gevallen een operatie onder volledige narcose nodig zijn, dit is meestal het geval bij verdraaien van de darmen en bij verstoppingkoliek. Operaties zijn niet altijd zonder risico, dit omdat de buikholte open moet. Bijwerkingen kunnen dan vervolgens ook nog optreden in de weken erna.
Wees wel snel genoeg met het ondernemen van actie, de eerste symptomen zijn niet altijd heel goed zichtbaar.