Mok

Mok is een aandoening die bij paarden veelvuldig voorkomt. Mok is een huidontsteking die voorkomt in de kootholte en kan worden opgemerkt door het verschijnen van rode vochtige plekjes en korsten. De beschadigde en vooral vochtige warme huid is de perfecte plek voor schimmelvorming of bacteriën. Doordat de korsten snel barsten ontstaan er steeds nieuwe plekjes en zo kan het snel verspreiden naar andere delen van het lichaam.

Gevolgen van Mok:
Mok kan bij onvoldoende behandeling snel uitgroeien en verspreiden naar andere delen van het lichaam. Ook kunnen andere bacteriële bijwerkingen optreden. Kreupelheid en minder weerstand zijn de meest voorkomende gevolgen van deze aandoening.

Hoe kan ik de kans verkleinen:
Mok ontstaat doordat de huid (meestal in de kootholte) lange tijd vochtig is en begint te broeien. Op deze manier gaan bacteriën zich vestigen en treed er schimmelvorming op. Een schone stal met voldoende droog strooisel verkleint de kans enorm. Ook als paarden in het weiland staan kan Mok ontstaan. Zorg hierom ook om voldoende droge plekken in het land of een schuilplaats. Zo nu en dan de benen drogen is ook niet onnodig. Vaak kan men bij het krabben van de hoeven op tijd de plekjes waarnemen en actie ondernemen. Er zijn verschillende soorten zalf die goed gebruikt kunnen worden bij de begin verschijnselen van Mok.