Voetzoollaesies:

Wat zijn voetzoollaesies?

Voetzoollaesies zijn aandoeningen aan de onderzijde van de poten bij vleeskuikens. Voetzoollaesies kunnen pijnlijk zijn en hierdoor gaan kuikens minder bewegen. Dit verminderd het dierenwelzijn.

Er zijn drie fases van voetzoollaesies en die worden herkent door:

Fase 0: geen laesies. Mag lichte voetzoolverkleuring hebben.

Fase1: milde laesies. Verkleuring en wondjes op de zool. Kan verholpen worden, maar is ook een verhoogde risico op fase 2.

Fase2: ernstige laesies. Sterke verkleuring en harde korsten, vaak gepaard met ontsteking in de zool

 

Regelgeving volgens de Nederlandse norm:
De Europese normen voor het houden van vleeskuikens laten een gewicht tot 42 kg per vierkante meter toe mits de kuikenhouder voldoet aan enkele eisen. De Nederlandse norm is in dit geval gelijk aan de Europese norm.  De eerste eis is dat het uitval percentage maximaal 3.5% bedraagt. De tweede eis was tot 1 januari 2013 dat het percentage van hakdermatitis lager moest wezen dan 15%.  Deze laatste eis met betrekking tot de hakdermatitis is gewijzigd en vervangen door de voetzoollaesies norm.

Wat zijn de consequenties:
Vanaf 1 januari 2013 krijgen kuikenhouders per ronde een score voor voetzoollaesies die op de slachterij wordt gemeten. Blijft deze score onder de 80 punten (Weinig tot geen last van voetzoollaesies) dan voldoet de kuikenhouder aan de Nederlandse (Europese) norm en mag hij doorgaan met het gebruiken van 42 kg per vierkante meter. Zit  de score tussen de 80 en de 120 punten (last van voetzoollaesies tot ernstige voetzoollaesies) dan is de kuikenhouder genoodzaakt een verbeterplan op te stellen om door te mogen gaan met 42 kg per vierkante meter. Ligt de score hoger dan 120 tot een maximum van 200 punten (zeer ernstige voetzoollaesies) dan voldoet de kuikenhouder niet aan de welzijnsnorm en wordt de kuikenhouder teruggezet naar  een maximaal aantal kilo’s van 39 per vierkante meter.

Wat kan dit schelen:
Het gemiddelde aantaal kuikens wat per ronde wordt gehouden per pluimveebedrijf  is momenteel ca. 90.000. Het gemiddelde gewicht in Nederland bedraagt 2.2 kg per kuiken.  42 kilogram : 2.2 kilogram = 19. Er worden dus gemiddeld 19 kuikens per vierkante meter gehouden in Nederland. 90.000 kuikens : 19 =  ca. 4700 . De 4700 vierkante meter  is het totale aantal vierkante meters bij de gemiddelde kuikenhouder.  Een gemiddelde kuikenhouder die niet voldoet aan de normen kan dus ca. 14.000 kg (4700 x 3 kg) per ronde minder afleveren. Het aantal rondes ligt gemiddeld rond de 7.5 per jaar. Dit houd in dat kuikenhouders die niet voldoen aan de eisen of normen 105.000 kg (14.000 x 7.5) minder kunnen afleveren op jaarbasis. Dit gaat dus om enorme bedragen wat doormiddel van aanpassingen in het management kan worden voorkomen

 

Welke aanpassingen in mijn management kan ik doen om te verbeteren?:

 

 

Bewezen is dat verschillende soorten strooisel onderscheidt maken en beter naar voren komen tijdens het bepalen van de score. Turfstrooisel scoort bijvoorbeeld beter dan houtkrullen en houtvezel, houtvezel scoort weer beter dan stro of bewerkingen hiervan.  Het juiste management kan dus veel meer winst opleveren.

Agri Dealers en voetzoollaesies:
Onze onderneming met een jarenlange ervaring binnen de intensieve pluimveehouderij sector kan u ondersteunen bij de keuze en veranderingen binnen uw management. Een samenwerking met erkende voerleveranciers en de kwaliteit van onze producten en vooral onze stalstrooisels kunnen u helpen een beter resultaat te boeken met uw onderneming.

Wenst u meer informatie te ontvangen wij komen graag bij u langs om het een en ander uit te lichten. Vaak al binnen enkele dagen realiseerbaar. Aarzel dus niet en neem contact op met:

Mr. Rafael Pit : +31 (0)6 14 394 507
Mr. Feddrik Zantinge : +31 (0)6 51 502 253